how to create free website

A Maharishi Gandharva Véda

A természet ritmusait és dallamait felismerni képes risik (látók) csodálatos dallamokat énekeltek vagy játszottak, hogy békét és harmóniát hozzanak a földjükre és egészséget az ott lakókra. Az időközben elfelejtett zenét (harmonizáló-gyógyító zenét) Maharishi Mahesh Jógi irányításával felelevenítették...

Mobirise

Fonó - 2006 május 11

Shrimati Anita Roy énekesnő fellépése a Fonó Budai Zeneház-ban, kísérője a tabla nevű tradicionális indiai ütőhangszer kiváló ismerője, Sandip Bhattacharya és Marie Courvoisier.

2018 május 25-27-ig egy alapszíntű vokál ének tanfolyam Budapesten


A tanfolyam 12 órás, péntek este kezdődne, szombat délelőtt (talán délután) és vasárnap egy délelőtti és kora délutáni előadásokkal zárna. A tanfolyamról röviden:

- Ének vagy egyébb zenei előképzetség nem szükséges a tanfolyamhoz.
- TM és nem TM gyakorló is részt vehet a tanfolyamon, azaz nyítot (publikus) mindenki számára.
- A tanfolyam anyagát rendszeresen tudjuk majd gyakorolni a tanfolyam után, mely zenei, hangképzési és tudati fejlődést biztosít a gyakorlók számára.
- A tanfolyam tandíja 50 000Ft./fő. Diák és családi kedvezmény van (40 000Ft./fő). A tanfolyam budapesti helyszíne szervezés alatt.
- A tanfolyam min. 15-főtől indul és márcus 25-ig lehet jelentkezni. 

A MAHARISHI GANDHARVA VÉDA

Több ezer évvel ezelőtt Indiában a természet ritmusait és dallamait felismerni képes risik (látók) csodálatos dallamokat énekeltek vagy játszottak, hogy békét és harmóniát hozzanak a földjükre és egészséget az ott lakókra. Az időközben elfelejtett zenét (harmonizáló-gyógyító zenét) Maharishi Mahesh Jógi irányításával felelevenítették, és koncerteket szerveztek a bemutatására.

A Maharishi Gandharva Véda (MGV) világával Magyarországon először 1994-ban ismerkedhettünk meg Sumitra Guha művésznő előadásában. A művésznő csodálatos koncertje lelkes szervezők közreműködésével: Budapesten, Miskolcon, Szolnokon, Szegeden és Békéscsabán volt hallható. Ebben az időben személyesen Maharishi kérése volt, hogy világszinten szervezzenek és tartsanak MGV koncerteket.

A budapesti Fonó közönsége 2006. május 11-én ismerkedhetett meg újra ezzel a csodálatos élménnyel. A nagy érdeklődés kísérte koncerten Shrimati Anita Roy énekesnő lépett fel, kísérője a tabla nevű tradicionális indiai ütőhangszer kiváló ismerője, Sandip Bhattacharya és Marie Courvoisier volt.

Shrimati Anita Roy, M.A. (Hindustani Classical Music – DELHI UNIVERSITY), M.Phil. a hindusztáni klasszikus zene vokális művészetének kiemelkedő művésze, aki évtizedek óta koncertezik nagy sikerrel Indiában és külföldön egyaránt. Anita Roy Delhiben járt egyetemre, amikor megismerkedett Maharishi Mahesh Jógival, és csatlakozott ahhoz a programhoz, mely a Gandharva Véda zenéjét hivatott terjeszteni. Azóta, Anita személyesen tart tanfolyamokat a Maharishi Gandharva éneket (recitálást) tanulni vágyók számára.

MAHARISHI GANDHARVA VÉDA TANFOLYAM

Anita május 25-27-ig egy alapszíntű vokál ének tanfolyamot tartana Budapesten.

A tanfolyam 12 órás, péntek este kezdődne, szombat délelőtt (talán délután) és vasárnap egy délelőtti és kora délutáni előadásokkal zárulna. A tanfolyamról röviden:

- Ének vagy egyéb zenei előképzettség nem szükséges a tanfolyamhoz.

- TM és nem TM gyakorló is részt vehet a tanfolyamon, azaz nyitott (publikus) mindenki számára.

- A tanfolyam anyagát rendszeresen tudjuk majd gyakorolni a tanfolyam után, mely zenei, hangképzési és tudati fejlődést biztosít a gyakorlók számára.

- A tanfolyam tandíja 50 000Ft/fő. Diák és családi kedvezmény van (40 000Ft/fő). A tanfolyam budapesti helyszíne szervezés alatt.

- A tanfolyam min. 15-főtől indul és március 25-ig lehet jelentkezni.

Anita Roy személyesen a következőket üzeni a tanfolyamáról: " ...MGV courses are, group of scales, in Gandharv Ved is called ornaments, two ragas and few sanskrit slokas, we do not need musical backgrounds, anyone can sing. JGD, with best wishes. Anita "

Magyar fordításban: "...a MGV tanfolyam tartalma: az alaphangok skálázása, a ghandarva vedában ezt hang-improvizációnak nevezik, két rága és néhány sanskrit sloka. Nincs szükség (zenei) háttérre, (képzettségre) bárki elkezdheti az éneklést. JGD, a legjobbakat kívánva: Anita"

A rága jelentése örömöt szerző. A hangskála hét alaphangjának (sza, re, ga, ma, pa, dha és ni) kombinációja alkotja a rágákat. A rágák kötődnek egy bizonyos napszakhoz, évszakhoz stb., ezáltal a testben és a környezetben harmóniát hoznak létre. A sloka szó védikus irodalmi himnuszt, verset jelent.

A Maharishi Gandharva ének tanfolyamról angol nyelven egy rövid videó előadást nézhetünk:

A MGV tanfolyam megtartása esetén, a tanfolyam hétvégéjén 2018 május 24-27 között, az esti órákban szerveznénk egy élő budapesti koncertet Shrimati Anita Roy számára.

A koncert jegy ára 2500Ft és 3500Ft között várható. 

A tanfolyam és a koncert szervezője:

Szenes Károly TM-tanár és a Nők a Teljes Tudásért Alapítvány, támogatónk a Maharishi Védikus Tudománya Alapítvány. 

Károly több mint 27 éve tanítja a TM technikát, számos hazai tanfolyam és rendezvény szervezője. Részt vett az 1994-es MGV koncertek előkészítésében, és a 2006-os Shrimati Anita Roy Budapesti Fonó-i koncertjét és tanfolyamát is ő szervezte.

Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy kötelezettség nélküli érdeklődésüket a budapesti koncertre vagy a tanfolyamra március 25-ig jelezzék az alábbi e-mail címre:

szenes.karoly09@gmail.com

Köszönjük!

A szervezők